Kabelscharen

Een kabelschaar is een type kniptang die voornamelijk wordt gebruikt voor het zo effectief mogelijk knippen van alle mogelijke kabels en vaak ook van draden. De kabelschaar is geschikt voor het bewerken van onder meer YMVK kabel, stroom kabel, netwerk kabel of een audio kabel. Als je voor 22.00 uur je tang of schaar bestelt, knip je morgen al alle te lange kabels mooi en eenvoudig op maat.

Prijs Meest verkocht   Filteren

Wanneer kies je voor een kabelschaar?


Tangen en scharen zijn er in alle soorten en maten online te koop. Bij de veel soorten kniptangen zoals de kabelschaar zitten de onderlinge verschillen in de bekvormen, snijhardheid, handgrepen en isolatie. Het knippen van kabels vergt bijvoorbeeld een specifiek type kniptang. Bij een kabelschaar zijn de beide bekken van de tang gebogen, ook ten opzichte van elkaar. Op die wijze wordt bereikt dat er zoveel mogelijk snijcontact is met de kabel. Een ander voordeel van deze constructie is dat het uiteenrafelen van de draad wordt voorkomen. Dit laatste is van belang omdat stukken draad die in de weg zitten het effectief doorwerken met een schaar ernstig belemmeren.

Werken met een kabelschaar


Vaak is het bij het knippen en snijden van materialen (en dus ook bij het knippen van alle soorten kabel) van belang om te snijden op ongeveer een derde deel van het snijvlak, dit gezien vanaf het scharnierpunt van de kniptang. Bij de constructie van de kabelschaar is hiermee rekening gehouden. Verder is met het specifieke te snijden materiaal (draad, kabel) in het achterhoofd de constructie afwijkend van vele andere kniptangen. Zo zit er bij diverse scharen en tangen een veer in het mechanisme en zijn er zelfs exemplaren met verstelbare messen. Met deze laatste soort instelbare kabelscharen kunt u behalve kabels en draden ook rubber, kunststof en zelfs zacht hout knippen.

Snijwaarde en hardheid


Door te kijken naar de snijwaarde van de kabelschaar kan je zien voor welke dikte draad de scharen geschikt zijn. Snijwaardes worden uitgedrukt in bijvoorbeeld middelharde draad: 32 mm Ø of er wordt een maximale snijwaarde aangegeven zoals tot Ø 10 mm. Sommige scharen zijn multifunctioneel en snijden ook door zacht hout, kunststof, rubber en lintkabels. De snijhardheid van het lemmet van de kabelschaar bepaalt hoe lang een schaar scherp blijft. Hoe hoger die waarde is des te groter de kans op breuk bij onjuist gebruik en hoe moeilijker het te slijpen is. De hardheid wordt uitgedrukt in HRC. Deze waardes zitten tussen de 52 en 66HRC(buiten de industriële sector).

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,0
Goed "Goede en duidelijke website " 8,0
Goed "Eerste keer een bestelling geplaatst en alles was snel en correct afgehandeld. " 8,0
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links