Blikscharen

De blikschaar is een gemakkelijk herkenbaar stuk gereedschap. Ze wordt ook wel plaatschaar, gatschaar, of plaatknipschaar genoemd en wordt gebruikt voor het met de hand knippen van plaatmateriaal zoals RVS, staal of aluminium plaat. Tot een dikte van 1.5mm, kun je met een blikschaar uitstekend dunne tot middelharde platen doorsnijden. Bestel je schaar voor 22.00 uur, morgen al in huis.

Prijs Meest verkocht   Filteren

Welke blikschaar heb je nodig?


Omdat er verschillende materialen en afmetingen zijn om te knippen, zijn blikscharen er in verschillende soorten, zoals het doorloopmodel. De speciaal omgezette bekken zijn zo ontworpen dat de handgrepen tijdens het knippen boven het plaatijzer blijven. Je handen komen op die wijze dus niet in aanraking met de scherpe kanten van het plaatmateriaal. Veiligheid voorop. Plus: het geknipte materiaal blijft vlak. Met het doorloopmodel kun je door blijven knippen. Dit in tegenstelling tot de zogeheten knabbelschaar die je na elke knip moet verzetten om verder te knippen. Bij het knippen zijn je handen wat minder veilig omdat de schaar niet boven het plaatmateriaal blijft. Dit type schaar is ook te gebruiken voor het knippen van vinyl, rubber, bekleding, canvas etc. Een gatschaar wordt gebruikt voor het knippen van gebogen stukken.

Werken met een blikschaar


De handgrepen van de tang zijn voorzien van kunststof. Afhankelijk van het model is deze voorzien van een antislip laag voor meer grip. De hardheid van het door de producent gebruikte materiaal wordt aangeduid met HRC en deze loopt van 57 tot 62HRC. De hardheid van het lemmet verschilt per product. Je vindt de juiste informatie op de productpagina’s. Om extra kracht te kunnen zetten, hebben sommige modellen extra lange handgrepen zodat je één kant tussen bijvoorbeeld een hefbank kunt klemmen. Voor het knippen van behoorlijk dik blik (meer dan 1,5 mm) is een blikschaar niet heel erg geschikt. Voor dit soort klussen kun je dan ook beter een hefboomschaar aanschaffen.

Grip en snijhardheid


Blikscharen worden in verschillende branches veel gebruikt en zijn een veelzijdig te gebruiken gereedschap. Wel moet je even goed letten op enkele kenmerken van een blikschaar voordat je er eentje online bestelt. Met een snijvlak dat gemaakt is van gehard staal kun je niet alleen met speels gemak door blik knippen, maar ook door metaal- en aluminiumplaten. De blikschaar wordt vooral voor deze toepassing in industriële omgevingen gebruikt. Maar ook de (ervaren) klusser heeft baat bij een goede blikschaar in zijn werkplaats. Voor alle scharen geldt: het snijgedeelte van de schaar mag nooit volledig benut worden, omdat de scherpe punten tijdens het samendrukken dwarsscheurtjes veroorzaken.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,0
Goed "Goede en duidelijke website " 8,0
Goed "Eerste keer een bestelling geplaatst en alles was snel en correct afgehandeld. " 8,0
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links