Lijmtangen

Wil je tijdens het klussen iets stevig en bestendig vast klemmen, dan gebruikt de vakman en ervaren klusser per definitie een goede lijmtang. Lijmklem is een andere benaming die vaak wordt gebruikt, maar dat is dus hetzelfde gereedschap. Het zijn handige en stevige klemmen die je vaak gebruikt bij het lijmen, maar dat hoeft niet per se. Bestel je een lijmtang voor 22.00 uur, dan zit morgen al bij jou alles muurvast (gelijmd).

Prijs Meest verkocht   Filteren

Hoe koop je de juiste lijmtang?


De slimme klusser kiest de lijmtang die bij de klus past. De ene keer moet er immers een kastdeur geklemd worden, terwijl de andere keer aan een klein werkstuk wordt geklust. Daarbij zijn vooral 2 zaken van belang: klembereik en klemdiepte. De breedte van de “bek” van de lijmklem wordt klembereik of ook wel klemopening genoemd. De lengte van het klemgedeelte heet klemdiepte of spandiepte. De klemdiepte is van invloed op de kracht die u kunt zetten met een lijmklem. Verder is het materiaal waarvan de lijmklem is gemaakt, van belang. Veel mensen denken bij de naam lijmtang aan de typische lange klem met het houten handvat. Inmiddels wordt veel kunststof gebruikt voor klem en handvat, omdat het lichter is maar net zo stevig klemt. De rest van de klem is veelal uitgevoerd in metaal, de geleidestang meestal van getrokken staal.

Werken met een lijmtang


Het correct werken met klemmen is niet ingewikkeld. Met een “gewone” kleine of middelgrote lijmtang moet je goed letten op het positioneren van klem en materiaal. Door de belasting op de punten en uiteinden kan het geklemde materiaal immers kracht uitoefenen en scheef gaan trekken. Een iets langere lijmklem heeft wat dat betreft enkele voordelen. Je kunt de geleidestang van de tang dan gebruiken om een deel van het te klemmen materiaal op te laten rusten. Dat betekent dat je meer houvast hebt én verder dat je ook haaks kunt werken. Let er wel op dat de hoek 90 graden is, zo niet pas dan de positie van de klemmen aan. Klopt de positie en de hoek, dan kan de lijmtang worden aangedraaid.

Termen en benamingen


Hierboven zagen we al diverse synoniemen voorbijkomen: lijmtang is hetzelfde als lijmklem, klembereik is hetzelfde als klemopening en klemdiepte betekent hetzelfde als spandiepte. Er is echter nog een benaming die van pas kan komen: de sergeant. Dit is een verbastering van het Franse serre joint en wordt gebruikt voor een zeer lange lijmtang. De vakman noemde deze lange tang, om een onderscheid te creëren met de kleine lijmklemmen, ook wel lijmknecht. Ten slotte nog een tip: je kunt bij het klemmen op materiaal dat je niet wil beschadigen, het beste gebruik maken van stukjes resthout of eventueel karton waarop je het werkstuk dan vastklemt. Zo voorkom je krassen en deuken.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,0
Goed "Goede en duidelijke website " 8,0
Goed "Eerste keer een bestelling geplaatst en alles was snel en correct afgehandeld. " 8,0
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links