Punttangen

De punttang behoort tot de categorie grijptangen. Dit wil zeggen dat de tang ontworpen is om onderdelen zoals kabels vast te houden en te buigen. Herken je de naam punttang niet zo snel, dat kan. Vaak wordt ook de naam ooievaarbektang gebruikt. Dit spits tangetje heeft nog enkele andere typische kenmerken. We sommen ze hierna voor je op. Als je een tang voor 22.00 bestelt, kun je er morgen al mee aan de slag.

Prijs Meest verkocht   Filteren

Punttang, hoe herken je ze?


De tang is snel te herkennen aan zijn typische spitse lemmet, waar de punttang ook zijn bijnaam ooievaarbektang aan dankt. In de meeste gevallen zit er een opvallende ribbel op het uiteinde van de tang zodat je meer grip hebt, ook bij het fijne werk. Tevens is de tang voorzien van een knipgedeelte, dit bevindt zich net na het scharnier aan het uiteinde van het lemmet. Er zijn twee modellen punttangen, een met recht lemmet en een met gebogen lemmet. We leggen hierna het verschil uit. Alvast een handige tip die de vakman beslist kent: bij het aanschaffen van een tang wel even opletten of het gaat om een punttang of een borgveertang. Borgveertangen zijn bedoeld om borgringen te bevestigen of te verwijderen en zijn herkenbaar doordat het lemmet openstaat door middel van een veer.

Rechte en gebogen punttang


De gebogen punttang is uitermate geschikt om (vaak kleine of zeer kleine) onderdelen vast te houden of te bewerken die moeilijk bereikbaar zijn met een normale tang. Denk hierbij aan het vaak secuur werken aan alle soorten motoren en aan alle mogelijke klussen op het gebied van elektro, waarbij de details ook tellen. Doordat het lemmet bij de punt gebogen is, kan de gebogen punttang deze lastige plekjes vaak beter bereiken dan met een rechte punttang. Afhankelijk van het model zijn deze tangen voorzien van een terugslagveer die je “aan en uit” kunt zetten. Verder moet je voordat je een ooievaarbektang online bestelt, even erop letten of die “bek” rond dan wel half rond is. Dat werkt immers anders.

Waar moet je verder op letten bij een ooievaarbektang?


Het lemmet van een punttang (of ooievaarbektang) is van gehard staal en kent vele afmetingen. In sommige gevallen zijn deze tangen gemaakt van Vandium electrostaal. Vandium is een materiaal dat resistent is tegen corrosie door zuren en basen waardoor de levensduur van de tangen vergroot wordt. Door te kijken naar de snijwaarde kan je zien voor welke dikte draad de scharen geschikt zijn. De snijhardheid bepaalt verder hoe lang een schaar scherp blijft. Hoe hoger die waarde is, des te groter de kans op breuk bij onjuist gebruik en hoe moeilijker het te slijpen is. Deze tangen zijn afhankelijk van het model voorzien van ergonomische handvatten met anti-slip. Die handvaten hebben spannende kleuren maar die hebben voor de rest geen betekenis: je kiest een specifieke tang vrijwel steeds uit vanwege zijn functionele kenmerken.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,0
Goed "Goede en duidelijke website " 8,0
Goed "Eerste keer een bestelling geplaatst en alles was snel en correct afgehandeld. " 8,0
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links