Buigijzers

Om rond materiaal van een bepaalde lengte zoals pijpen en buizen netjes te kunnen buigen, is speciaal gereedschap zoals een buigijzer nodig. Immers: met een gewone tang knijp je in een buis hooguit een deuk. Voor dunwandige leidingen zoals een waterleiding is een buigijzer (ook wel pijpbuigtang of buigtang genoemd) het meest geschikt. Bestel je de buigtang voor 22.00 uur, dan buig je morgen bij jou thuis al alles wat rond is de hoek om.

Prijs Meest verkocht   Filteren

Waarvoor gebruik je een buigijzer?


Bij het verwerken van leidingen en buizen komt het voor dat je “om een hoek” moet werken. Om te voorkomen dat de buis tijdens het buigen knikt of anderszins vervormt, is er speciale buigapparatuur te koop. Zo’n buigijzer (ook pijpbuigtang of buigtang genoemd) heeft uit twee armen. Een van deze armen heeft een blok met scharnier. De arm heeft een uitsparing die bij de diameter van de te buigen buis of draad past. In het kort wordt de buis of leiding, na wat pas- en meetwerk, in de buigtang met behulp van de armen en het scharnier op de juiste wijze gebogen zonder dat het materiaal vervormt. Veel modellen, vooral de oudere, waren lastig te demonteren, dat euvel is inmiddels verholpen.

Netjes werken met de buigijzer


Het werken met een buigijzer vereist enige handigheid. Het lukt echt niet iedereen de eerste keer om een perfecte bocht met de juiste radius in een buis te buigen. Online zijn voor de doe-het-zelver gelukkig wel genoeg demo filmpjes te vinden waarbij je de te volgen stappen prima kunt overzien. Ga hoe dan ook voorzichtig te werk, terugbuigen is een lastig karwei. Oefening baart kunst! Test je buigkunsten bijvoorbeeld eerst op wat overtollig materiaal. Zeker als je duurdere metalen, zoals koper, moet buigen is het zonde en prijzig als het mis gaat. Ten slotte: je kunt ook standaard bochtjes van het gewenste buismateriaal kopen als de situatie hiervoor geschikt is én er is ook flexibele koperen buis, de zogenoemde Wicu buis, te koop. Als je echter het werken met een buigijzer eenmaal onder de knie hebt, kun je elke gewenste bocht met verve nemen.

Armpje drukken met de zware pijp


Toen de pijpen van de elektrische installatie nog van staal waren, gebruikte ook de elektricien een buigijzer. Met de huidige materialen van PVC en dergelijke zal dit nog maar zelden voorkomen. Voor het buigen van PVC heb je overigens een buigveer nodig, maar dit terzijde. De loodgieter daarentegen zal een buigijzer met regelmaat gebruiken. Behalve de buigijzer en pijpbuigtang zijn er ook speciale hydraulische pijp-buigmachines op de markt. Die worden gebruikt voor dikke en zware pijpen die je ook met een buigijzer niet met de hand kunt buigen. De machine drukt met behulp van een mal die aan de pijpdiameter is aangepast de gewenste bocht in de pijp. Deze machines zijn uitsluitend geschikt voor industrieel gebruik. De “gewone” vakman kan prima uit de voeten met de buigijzers in ons assortiment.

Klantenbeoordelingen

  Voor 22u besteld, morgen in huis.  Vanaf €50,- gratis verzonden.  Niet goed? Geld terug! 9,0
Goed "Goede en duidelijke website " 8,0
Goed "Eerste keer een bestelling geplaatst en alles was snel en correct afgehandeld. " 8,0
  Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen?
Overige links